Her er et glutenfrit grovbrød, som er nemt at lave og som holder sig fugtigt og friskt længe. Jeg har lavet lidt om på opskriften; puttet abrikoser i, i stedet for svesker, og skiftet gæren ud, så brødet kan syrne og hæve af sig selv. Hvis brødet her skal være candidavenligt, kan man udelade abrikoser og sukker.

Grovbrød, naturligt fri for gluten og gær

1 stk.

150 g hørfrø

8-10 abrikoser

5 dl vand

1 kapsel probiotika (mælkesyrebakterier fx Udo’s Choice eller Symbioflor) eller en spsk. A38

100 g boghvedegryn

50 g solsikkekerner

50 g boghvedemel

50 g fint majsmel

150 g hirseflager/risflager eller boghvedeflager

100 g groft majsmel

2 tsk. sukker/kokospalmesukker

2 tsk. salt

Blend hørfrøene og abrikoserne. Hæld vandet i blenderen og blend til hørfrø, abrikoser og vand giver en tyktflydende masse. Vej de øvrige ingredienser i en skål, vend det rundt og bland hørfrøblandingen i. Tilsæt evt. mere vand, dejen skal have en konsistens som blød sandkagedej. Kom dejen i en slip let-form eller en form beklædt med bagepapir. Lad den stå natten over, så den bliver let syrlig og lugter svagt af nødder.

Bag brødet i en 230°C varm ovn i 10 minutter. Skru ned til 170°C, og bag videre i 45-50 minutter.

Tag evt. brødet ud af formen 10 minutter før, det er færdigt, og bag det videre på risten.

Pak evt. brødet ind i et rent, opvredet viskestykke, når det kommer ud af ovnen, og lad det køle af i viskestykket.

Brødet kan smuldre, hvis det fryses.

Tip: Boghvedemel og boghvedegryn kan udskiftes med henholdsvis fint og groft majsmel.

Velbekomme!

LowFODMAP: Erstat evt. abrikoser med en anden tørret frugt du kan tåle, eller udelad dem.