Er du meget udenfor og gå rundt i naturen i disse tider? Og har du brug for en let form for “klapsammen” brød, hvor det hverken bliver tørt eller smattet eller går i stykker undervejs? En god ‘gammeldags klemme’?

Her kommer et glutenfrit brød, som jeg har udviklet i samarbejde med min mor. Før Corona-virus holdte min mor fødselsdag i Odense Zoologiske have og havde lavet nogle glutenfri brød til mig med æggesalat indeni. De var fugtige og lækre og slet ikke tørre. Da jeg kom hjem efter fødselsdagen, måtte jeg prøve at lave opskriften igen, efter min mors idé og her kommer den.

Glutenfrit “Klapsammen” brød

Til madpakken, picnickurven eller morgenmaden

En pladefuld – 12-16 stk.

Ingredienser

2 dl solsikkekerner

2 dl glutenfri havregryn

2 dl glutenfri havremel (evt. fra kværnede havregryn)

1 dl chiafrø (eller 2 dl hørfrø)

½ dl græskarkerner

2 spsk. fintmalede loppefrøskaller (FiberHUSK)

2 tsk. tørgær eller 2 tsk. bagepulver

1 spsk. carob pulver (for farvens skyld)

1 tsk. himalayasalt med top

500 ml lunkent vand

2 spsk. æbleeddike

2 spsk. sirup (hvis du bruger gær)

½ dl olivenolie

Sådan gør du:

Bland alle tørre ingredienser sammen i en skål.

Bland de våde ingredienser i en kande, og hæld i skålen. Rør det hele sammen med en ske. Lad dejen stå i 5-10 minutter, hvis du bruger bagepulver, eller en times tid med film over, hvis du bruger gær.

Hæld dejen på en bageplade med bagepapir. Gør hænderne våde og form dejen til en firkant på ca. 1 ½ cm i højden. Lav linjer i dejen med en kniv, så stykkerne kan brækkes fra hinanden efter bagning. Bag brødet i 40-45 minutter ved 200 grader i almindelig ovn.

Lad brødene køle lidt af, inden de spises.

Disse stykker holder sig fint ude på køkkenbordet et par dage i en pose og bliver ikke tørre. Dog er en tur på brødristeren altid godt.

Fyld brødet med æggesalat, tunsalat eller pålæg inden en picnic.

Opskrift på æggesalat

Ingredienser

4 hårdkogte æg

Ca. 1-1 ½ dl ægte mayonnaise

1-2 spsk. mild karry

1 lille skalotteløg, skåret i små tern

Salt og peber efter smag

Sådan gør du:

Hak æggene groft. Bland det hele sammen i en skål. Smag til med salt og peber. Sæt på køl, inden det skal bruges.

Velbekomme!

Glutenfrit Klapsammen brød
 
Vegansk, glutenfri, mælkefri, nøddefri, æggefri
Forfatter:
: Til 4 personer
Ingredienser
  • 2 dl solsikkekerner
  • 2 dl glutenfri havregryn
  • 2 dl glutenfri havremel (evt. fra kværnede havregryn)
  • 1 dl chiafrø (eller 2 dl hørfrø)
  • ½ dl græskarkerner
  • 2 spsk. fintmalede loppefrøskaller (FiberHUSK)
  • 2 tsk. tørgær eller 2 tsk. bagepulver
  • 1 spsk. carob pulver (for farvens skyld)
  • 1 tsk. himalayasalt med top
  • -
  • 500 ml lunkent vand
  • 2 spsk. æbleeddike
  • 2 spsk. sirup (hvis du bruger gær)
  • ½ dl olivenolie
Sådan gør du:
  1. Bland alle tørre ingredienser sammen i en skål.Bland de våde ingredienser i en kande, og hæld i skålen.
  2. Rør det hele sammen med en ske. Lad dejen stå i 5-10 minutter, hvis du bruger bagepulver, eller en times tid med film over, hvis du bruger gær.
  3. Hæld dejen på en bageplade med bagepapir. Gør hænderne våde og form dejen til en firkant på ca. 1 ½ cm i højden. Lav linjer i dejen med en kniv, så stykkerne kan brækkes fra hinanden efter bagning.
  4. Bag brødet i 40-45 minutter ved 200 grader i almindelig ovn.
  5. Lad brødene køle lidt af, inden de spises.