Ah, okay da, måske ikke lige tusind, men tæt på…
—
Jeg gik forbi en Bagel-To-Go forretning i dag, på vejen hjem fra arbejde, og fik sådan lyst til en burgerbolle med laksefyld. Laks og dilddressing røg i indkøbskurven. Alt det grønne havde jeg derhjemme. Min kæreste er pt. i Norge, så der skal kun tænkes på mig selv.
Åh, åh, tænker man så først. Skal jeg så til at lave bolledej, lade det stå at hæve, og så først få mad en gang i nat? Nej da. Heldigvis havde jeg en opskrift på nogle kardemomme-/kanelboller, som bages med bagepulver. De er enormt lækre, holder konsistens og krumme længe, samt bliver hverken tørre eller kedelige på andendagen.
Jeg gik i gang med bolledejen, men ændrede lidt på karakteren, da jeg hverken føler for at have kardemomme eller kanel i min burgerbolle.
Here goes:
Nemme og hurtige burgerboller
Opskriften her er til fire boller.
2 ½ dl. sigtet speltmel
1 ½ dl. groft speltmel
1 ½ dl. vand eller vegetabilsk ‘mælk’
1 æg
½ tsk. bagepulver
Lidt salt
Evt. hakkede nødder, hvis man interesserer sig for sådan noget. Jeg brugte hakkede pekannødder.
—
Sæt ovnen til 200 grader.
Ingredienserne hældes i en skål og røres sammen. Derefter sættes 4 store klatter dej på bagepladen og smøres ud i runde cirkler.
Med lidt æg, mælk eller vand smøres der på toppen af bollerne og der drysses solsikkekerner eller sesamfrø på efter eget valg.
Bollerne bages i ca. 20 minutter ved 200 grader.
Mens bollerne bages, skæres grøntsager ud; tomater, avocado, agurk. Rucola vaskes og mayonnaise, laks samt dilddressing gøres klar.
Når bollerne er klar, smøres den ene halvdel med mayonnaise, derefter rucola, tomater, laks, avocado og agurk. Den anden halvdel af bollen smøres med dilddressing og… værsgo. Fastfood burgerbolle på en halv time. UHM!
Her får du lige opskriften på Kardemomme-/kanelboller
Kardemomme-/kanelboller
Candidavenlige
10-12 stk.
5 dl. sigtet speltmel (groft speltmel sigtes, så mange af kimene bevares)
3 dl. groft speltmel
3 dl. vand eller vegetabilsk ‘mælk’
1 æg
1 tsk. bagepulver med top
1 tsk. kardemomme
1 sk. Kanel
1 dl. revet gulerod, rødbede eller squash
10-20 hakkede mandler, valnødder, hasselnødder
Solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø eller sesamfrø kan tilsættes dejen eller strøes ovenpå, når bollerne er sat.
—
Tænd ovnen.
Ingredienserne røres sammen til en smidig dej. Sæt 10-12 klatter på en bageplade, alt afhængig af hvor store bollerne skal være. Bag bollerne i ca. 20 minutter ved 200 grader.
Kan sagtens gemmes til dagen efter, men smager nu bedst lune.
Velbekomme!
Super blog! 🙂 Jeg har lige et spørgsmål angående speltmel.
Groft speltmel er det det samme som fuldkornsspeltmel? Og kan man bage kun med fuldkornsspeltmel eller kun med sigtet speltmel?
Vh Kristina
Hej Kristina.
Tusind tak 😀
Sigtet speltmel er fint speltmel som hvedemel. Groft speltmel hedder ofte bare speltmel og bruges ligesom grahamsmel. Man kan sagtens bage boller eller brød på groft speltmel. Groft speltmel suger mere, når det har stået og hævet, men dejen må gerne være let fugtig, da bollerne bliver mere bløde og saftige.
Håber det svarede på dine spørgsmål.
Venligst
Karina
Hej Kristine
Vær obs på at disse boller står under æg-fri – men det er de jo ikke!!
Hejsa
Bollerne er lagt under disse emner: Aftensmad, Brød, Candidavenligt, Frokost, LowFODMAP, Vegetar
Jeg kan ikke se æggefri nogen steder. Ej heller hvis man scroller alle opskrifter uden æg igennem.
Tror du ikke opskriften er kommet op, fordi der i toppen af min hjemmeside står æggefri?
Hvis du vil have bollerne æggefri, kan du lave en blanding med knuste chiafrø eller hørfrø:
Bland 1 spsk. knuste hørfrø eller chiafrø med hhv. 1 ½ spsk. vand og 3 spsk. vand. Lad blandingen stå lidt, og hæld det i dejen.
Kærligst
Karina
Hej, jeg er nyt “offer” fro candida, og er på desperat jagt efter bage opskrifter, fordi jeg slet ikke ka få overblik over hvad man kan bruge af mel. Er ikke spelmel det samme som hvedemel? Og er det ikke nej-nej??
Hejsa
Det kommer helt an på hvad du kan eller ikke kan tåle på en candidadiæt. Når man har candida (eller jeg vil hellere kalde det en dysbiose, da det ofte er en blanding af flere forskellige ubalancer og faktorer) har man en ubalance i ens mave-tarmsystem. Nogle reagerer på sukker, mælk og hvede. Meget ofte er det selve sukkerstofferne i disse produkter man reagerer på (i hvede hedder disse fruktaner, i mælk laktose og i sukker/sødemidler fruktose (alt afhængigt af sødemiddel)). Der er færre fruktaner eller slet ingen reaktion fra speltmel, så de fleste på en candida/dysbiosekur kan ofte tåle og spise speltmel.
Det du skal være mere opmærksom på er sukkerarterne, samt anden fødevareroverfølsomhed. Hvis det er selve gluten, som du ikke kan tåle, skal du helt undvære hvede, rug, byg, havre (medmindre havren er certificeret glutenfri), spelt, emmer, enkorn, kamut, durum, bulgur, couscous og madvarer indeholdende gluten og også hvedestivelse.
Meget ofte er det hvede, mælk (mejeriprodukter) og sukker (alle sødemidler også honning, sirup, agavesirup, ahornsirup) som er problemet, så disse 3 fødevaregrupper er bedst at undgå først, og så finde ud af det undervejs, hvis der er andet man ikke tåler.
Husk at hjælpe din krop på vej med en god vitamin/mineraltablet, mælkesyrebakterier (har intet med mælk at gøre) og hvidløgskapsler.
Og find så ud af hvad årsagen er til din candida. Du kan være på kur fra nu og de næste mange år, uden at få noget ud af kuren, medmindre du finder årsagen. Fx mug i hjemmet eller arbejdet, fødevareoverfølsomhed, stress, irriteret tyktarm, ubalancer i kroppen – meget ofte tungmetaller, dårligt immunforsvar, penicillinkure, stærke smertestillende midler, hormoner med flere.
Skriv endelig igen, hvis du har flere spørgsmål – gerne til kv (snabela)madgudinden.dk
Kærligst Karina
Hej Karina
Jeg har fået at vide at jeg har haft candida i over tredive år jeg er på kur nu nystartet hvad skal jeg gøre for at finde årsagen?
Med venlig hilsen
Hej er det en fejl opskriften ikke står under candidavenlig? 🙂 (De grønne boxe)
Hej Charlotte. Det er også rigtigt. Nu er der et tag på med candidavenligt. Tak for hjælpen.
Kærligst Karina
Hejsa. Det er lidt misvisende at kalde bollerne for candida-venlige.. Jow de er venlige ved Candida, således at de “fodrer” den. Æg, rødbeder, mælk og soya er no-go hvis man har en overflod af candida. Desuden er der for mange nødder i bollerne.
Tina
Hej Tina
Tak for din besked.
Du har helt ret i at mælk og soja ikke er de bedste ingredienser at bruge, hvis man har candida. Derfor der også er så mange andre valg. Jeg er selv mælkeallergiker og bruger aldrig mælk eller soja. Det bedste er at bruge vand.
Der er dog nogle som ikke ser problemer med æg eller nødder i forbindelse med candida, når nødder eller fx kerner bliver bagt. Derudover kan man overhælde nødder med kogende vand, så man evt. slår svampetråde ihjel på nødderne.
Du ved helt sikkert at candida er en svamp som lever naturligt i vores system og som nemt kan blive forstyrret ved stress, ubalancer, dysbioser, antibiotikakure, medicin og lignende. Her er det overvejende vigtigt at holde sig fra alt som kan have med sukker at gøre og fodre de gode bakterier med ordentlig mad, fibre, pro- og prebiotika. Her ser jeg ikke problemer med hverken æg eller rødbeder – HVIS man altså tåler det. En candida-ubalance er ligesåvel en syre-ubalance med for meget syredannende mad, for dårligt forarbejdede fødevarer og for meget sukker – som jo også er hvede og mælk, som det er en reaktion mod fødevarer man ikke tåler.
Når jeg skriver candida-venligt er det for at få candida’en ned på et stabilt niveau igen. Jeg leder stadig efter det bedste ord at bruge for det, men candida-u-venlig mad lyder meget negativt og det skal ikke have en negativ virkning at gå på en candida’kur’ eller candida’diæt’, som også lyder som at holde på candidaen 😉
Jeg takker for din besked og ønsker dig en dejlig dag.
Med venlig hilsen
Karina