Se her og her for kokosyoghurt

Soyayoghurt

1 liter

1 liter soyamælk, allerhelst en soyamælk med calcium og æblekoncentrat, ellers neutral soyamælk

Yofu* eller probiotika/mælkesyrebakterier** – se hvor meget nederst på siden

Varm soyamælken op til den er lillefingerlun

2 spiseskeer Yofu sojayoghurt eller probiotika, af den ene eller anden slags, hældes i den lune mælk. Rør forsigtigt rundt.

Væsken skal stå i et lunt lokale uden låg i et døgns tid.

Efter et døgn er væsken blevet tykkere. Måske er der lidt væske på toppen, som fjernes.

Opbevares under låg i køleskabet i op til 5 dage.

*Yofu er en allerede produceret soyayoghurt fra Provamel. Den smager dejlig, men for nogen er der for meget tilsat sukker eller sirup. Hvis du vil undgå sukker, så er det nemt at lave sin egen sojayoghurt og starte ud med Yofu.

**Probiotika/mælkesyrebakterier: Der findes efterhånden et væld af probiotika i handelen. Probiotika eller mælkesyrebakterier findes normalt i ens mavetarmsystem. Har man fået en antibiotikabehandling, er det altid en god idé at fylde sine depoter op på ny med de gode tarmbakterier, som findes i probiotika. Mælkesyrebakterier er også, som navnet hentyder til, de bakterier der får mælken til at syrne.

Brugbare produkter:

Multidophilus fra Solaray – 6 kapsler

Adult blend fra Udo’s Choice – 2 kapsler

Lactiplus fra Bioforce – 3 kapsler

Symbioflor fra Biosym – 6 kapsler

Probiotic 9 fra NDS – 1 tsk.

Raw yoghurt

Cirka 5-6 dl. yoghurt

6 dl. nødder eller kerner; cashewnødder, macadamianødder, mandler, solsikkekerner eller hampefrø

3 dl. vand

Læg nødder eller kerner i blød i rigeligt med vand i et par timer, eller natten over.

Kom nødder og vand i en blender og hæld derefter blandingen igennem en nøddemælkspose eller en meget fintmasket si (se også nøddemælk). Stil mælken i stuetemperatur i 8-12 timer, så yoghurten får tid til at blive fast. Når yoghurten er klar, øses den op i en anden beholder, uden at tage væsken fra bunden med. Yoghurten kan holde sig under låg i op til fem dage i køleskabet.

Der kan bruges mælkesyrebakterier til at syrne mælken hurtigere.