Se her og her for kokosyoghurt
Soyayoghurt
1 liter
1 liter soyamælk, allerhelst en soyamælk med calcium og æblekoncentrat, ellers neutral soyamælk
Yofu* eller probiotika/mælkesyrebakterier** – se hvor meget nederst på siden
Varm soyamælken op til den er lillefingerlun
2 spiseskeer Yofu sojayoghurt eller probiotika, af den ene eller anden slags, hældes i den lune mælk. Rør forsigtigt rundt.
Væsken skal stå i et lunt lokale uden låg i et døgns tid.
Efter et døgn er væsken blevet tykkere. Måske er der lidt væske på toppen, som fjernes.
Opbevares under låg i køleskabet i op til 5 dage.
*Yofu er en allerede produceret soyayoghurt fra Provamel. Den smager dejlig, men for nogen er der for meget tilsat sukker eller sirup. Hvis du vil undgå sukker, så er det nemt at lave sin egen sojayoghurt og starte ud med Yofu.
**Probiotika/mælkesyrebakterier: Der findes efterhånden et væld af probiotika i handelen. Probiotika eller mælkesyrebakterier findes normalt i ens mavetarmsystem. Har man fået en antibiotikabehandling, er det altid en god idé at fylde sine depoter op på ny med de gode tarmbakterier, som findes i probiotika. Mælkesyrebakterier er også, som navnet hentyder til, de bakterier der får mælken til at syrne.
Brugbare produkter:
Multidophilus fra Solaray – 6 kapsler
Adult blend fra Udo’s Choice – 2 kapsler
Lactiplus fra Bioforce – 3 kapsler
Symbioflor fra Biosym – 6 kapsler
Probiotic 9 fra NDS – 1 tsk.
Raw yoghurt
Cirka 5-6 dl. yoghurt
6 dl. nødder eller kerner; cashewnødder, macadamianødder, mandler, solsikkekerner eller hampefrø
3 dl. vand
Læg nødder eller kerner i blød i rigeligt med vand i et par timer, eller natten over.
Kom nødder og vand i en blender og hæld derefter blandingen igennem en nøddemælkspose eller en meget fintmasket si (se også nøddemælk). Stil mælken i stuetemperatur i 8-12 timer, så yoghurten får tid til at blive fast. Når yoghurten er klar, øses den op i en anden beholder, uden at tage væsken fra bunden med. Yoghurten kan holde sig under låg i op til fem dage i køleskabet.
Der kan bruges mælkesyrebakterier til at syrne mælken hurtigere.
Hej Karina,
jeg prøvede at lave soja yoghurt med Biokult (som jeg har fået ordineret af min diætist). Brugte tre kapsler, og der skete absolut intet på 24 timer. Hvad gik galt?
mvh.
Merete
Hej Merete.
Der er meget der spiller ind, når man laver yoghurt. Var blandingen for varm? For kold? Stod den lunt nok, eller måske alt for varmt. Hvilken sojamælk brugte du fx? Hvad sker der, hvis du tilsætter lidt sukker til yoghurten? Du skal bruge ca. 4 kapsler Bio Kult.
Jeg håber det hjalp.
Ellers er du altid velkommen til at skrive igen.
Kærligst Karina