Det er æble og pæretid. Denne tid på året finder jeg altid enorm hyggelig, inspirerende og frisk. Det kolde pust i luften og de orange-røde blade fra træerne, sammen med den, for det meste, blå himmel udgør, for mig, en tid på året hvor det er tid til selvforkælelse, gåture i skoven og hygge inden døre.

Jeg elsker at få friske pærer og æbler direkte fra træerne. I år fik jeg en masse pærer fra min arbejdsplads og veninder, så jeg har lavet lidt forskelligt med pærerne og æblerne.

Dette vil blive delt over de næste par dage, men her – allerførst – kommer en opskrift på en lækker pære-crumble, som er så givende, mættende og nærende, at den kan bruges som morgenmad.

Men man kan selvfølgelig også bruge det med en stor portion vaniljeis på toppen fra fx min nye bog Is og kolde desserter.

 

Pære-crumble – med blåbær og brombær

Kan laves nøddefri!

Til et stort fad på ca. 20×30 cm

Ingredienser

6 mellemstore pærer – skrællet og uden kernehus, og skåret i grove tern

3 dl blåbær

2 dl brombær (eller hindbær)

Saft og skal fra 1 økologisk appelsin

2 spsk. fint kokosmel (også kaldet kokosfibre)

¼ tsk. salt

½ tsk. kanel

¼ tsk. kardemomme

¼ tsk. vaniljepulver

1/8 tsk. nellikepulver

Sådan gør du:

Sæt ovnen til 180 grader.

Bland alle ovenstående ingredienser sammen i en skål. Hæld det hele i et smurt fad – brug gerne kokosolie til at smøre med.

 

Lav toppingen:

1 ½ dl mandler (Nøddefri version: Solsikkekerner)

1 ½ dl pekannødder (Urtekram har nogle lækre økologiske pekannødder) (Nøddefri version: Græskarkerner)

4 medjool dadler eller 6 almindelige dadler eller 6 tørrede abrikoser

2 spsk. kokosolie (gerne med smag)

2 spsk. groft kokosmel

1 ½ tsk. kanel

¼ tsk. salt

Sådan gør du:

Blend alle ingredienser sammen i en foodprocessor, og hæld det over pæreblandingen i fadet.

 

 

Bag pære-crumblen i 35 minutter, til toppen er brun og sprød.

 

 

Spis varm eller kold. Servér eventuelt som dessert med en lækker mælkefri vaniljeis på toppen.

 

Pære-crumble – med blåbær og brombær
 
Forfatter:
Til: Til et stort fad på ca. 20x30 cm
Ingredienser
  • 6 mellemstore pærer - skrællet og uden kernehus, og skåret i grove tern
  • 3 dl blåbær
  • 2 dl brombær (eller hindbær)
  • Saft og skal fra 1 økologisk appelsin
  • 2 spsk. fint kokosmel (også kaldet kokosfibre)
  • ¼ tsk. salt
  • ½ tsk. kanel
  • ¼ tsk. kardemomme
  • ¼ tsk. vaniljepulver
  • ⅛ tsk. nellikepulver
  • Lav toppingen:
  • 1 ½ dl mandler (Nøddefri version: Solsikkekerner)
  • 1 ½ dl pekannødder (Urtekram har nogle lækre økologiske pekannødder) (Nøddefri version: Græskarkerner)
  • 4 medjool dadler eller 6 almindelige dadler eller 6 tørrede abrikoser
  • 2 spsk. kokosolie (gerne med smag)
  • 2 spsk. groft kokosmel
  • 1 ½ tsk. kanel
  • ¼ tsk. salt
Sådan gør du:
  1. Fyld
  2. Sæt ovnen til 180 grader.
  3. Bland alle ovenstående ingredienser sammen i en skål. Hæld det hele i et smurt fad – brug gerne kokosolie til at smøre med.
  4. Topping
  5. Blend alle ingredienser sammen i en foodprocessor, og hæld det over pæreblandingen i fadet.
  6. Bag pære-crumblen i 35 minutter, til toppen er brun og sprød.
  7. Spis varm eller kold. Servér eventuelt som dessert med en lækker mælkefri vaniljeis på toppen.

 

 

Velbekomme!