Jeg blev kontaktet af Thunberg Kiks (Schmith & Thunberg ApS), da de har lavet et glutenfrit og laktosefrit ‘rugbrød’, som de gerne ville have, jeg skulle prøve. Det er et glutenfrit ‘rugbrød’ uden hvedestivelse, mælkeprodukter, mærkelige e-numre og konserveringsmidler.

Det sælges efterhånden i flere butikker og findes på frost. Det er nemt at lave, fordi man køber rugbrødet på frost, lader det tø op natten over og bager det i 20-25 minutter ved 210 grader. Herefter kan det holde sig op til 5 dage (se kommentaren under indlægget med holdbarhed i en glascontainer i køleskabet på 48 dage!!!).

Rugbrødet ligner et almindeligt rugbrød, og ved en smagstest i min familie, hvor jeg samlede et par familiemedlemmer og brugte rugbrødet med almindeligt pålæg, var der ingen, der savnede et almindeligt rugbrød.
Det skal lige siges, at jeg er den “unormale” i min familie. Det er mig, som altid har mærkelige retter med, glutenfrit brød, kager og mælkefrit mad. Så de andre familiemedlemmer er ikke vant til glutenfrit brød.

Derfor var det også en fornøjelse at kunne servere dette glutenfrie ‘rugbrød’ for dem, og se skiverne blive spist lidt efter lidt.

Jeg kan i hvert fald godt anbefale dette rugbrød til familier, hvor det skal være nemt, hvor man ikke har mulighed for at bage eller bare ikke har tid.

Billeder fra prøvesmagningen. Næsten hele’ rugbrødet’ blev spist. Min mor syntes, at det smagte ligesom almindeligt rugbrød – og hun er vant til at bage rugbrød selv. Måske mangler brødet en anelse syrlighed, som jo findes i almindeligt rugbrød – men det meste rugbrød, som man kan købe i dag er jo ikke surdejsbaseret, som et ordinært rugbrød bør være, så vi er blevet mere og mere vant til ikke-syrligt rugbrød. Derfor får dette rugbrød flere stjerner i min bog.
Da det også har konsistens som rugbrød, smager super skønt og ligner rugbrød, kan det ikke blive meget bedre.

Ingredienser

Glutenfri melmix (majsstivelse, teffmel, knust psylliumfrøskal (loppefrøskaller), oligofruktose (obs – nyeste rugbrød indeholder ikke oligofruktose Jan. 16), fortykningsmiddel (guargummi)), vand, solsikkekerner, hørfrø, rismel, græskarkerner, olivenolie, sesamfrø, mørk sirup, gær, æbleeddike, chiafrø, carobpulver, salt tilsat jod.

Obs:

Oligofruktose (vær obs. hvis du er på low FODMAP!) (Det nyeste rugbrød indeholder IKKE oligofruktose!!)

Gær (obs. hvis du er på candidakur)

Æbleeddike (obs. low FODMAP – fruktose)

Mørk sirup – vil du ikke have sirup eller sødemidler i brød? Vær opmærksom på, at gær skal bruge lidt sukker/sødemiddel for at hæve. Derfor er der næsten intet sukker/sødemiddel tilbage i rugbrødet, som kan give problemer. Medmindre man er meget sart.

Læs mere om Lauras glutenfrie ‘rugbrød’ her.

Find forhandlere her.

Find spisesteder, som har rugbrødet i sortiment. Det er fedt at se Ida Davidsen på denne liste, da man så kan få højtbelagt smørebrød på glutenfrit rugbrød.

Tak til Thunberg Kiks (Schmith & Thunberg ApS), fordi jeg måtte prøve jeres fantastiske glutenfrie og mælkefrie ‘rugbrød’.

Thunberg kiks har også glutenfrit skole’rugbrød’ og glutenfri ‘rugbrød’skiks (Klara’sog Laura’s).