Nem og nærende aftensmad. Det eneste, der skal gøres, er at klargøre kød og quinua, og så lader vi ovnen klare resten.

Quinua er en speciel frøplante, der har været dyrket af Bolivias højlandsindianere i mange årtusinder. Planten bliver omkring 2 meter høj og dyrkes i et område i Bolivia (Andean Valley i La Paz), der er 4000 meter over havets overflade.

Quinua adskiller sig fra de traditionelle kornsorter ved at have et meget højt proteinindhold og en helt unik aminosyrebalance. Protein-indholdet i quinua kan være op til 22 %, afhængig af sorten. Til sammenligning indeholder hirse og brune ris ca. 10 %. Quinua er rig på B-vitaminer, E-vitamin og jern og indeholder faktisk mere calcium pr. 100 g end mælk. Andre mineraler som kalium, zink, magnesium, kobber og mangan er ligeledes rigt repræsenteret i quinua.

Quinua er teknisk set ikke en kornsort, men man betragter den alligevel sådan, da vi kan anvende den i bagværk, i grød og som erstatning for ris. Og så er quinua til og med glutenfri.

Quinua findes i en hvid, rød eller sort variant. Man kan købe hel hvid, rød eller sort quinua, en blanding af quinua med hvid, rød eller sort (også kaldet Quinotto), quinua i flager og quinuamel/quinottomel.

Quinua skal skylles grundigt inden brug, da der sidder nogle bitterstoffer på overfladen af frøet, som holder insekter væk. Disse bitterstoffer er nemme at skylle væk. Quinua tilberedes på samme måde som ris. Der skal 1 dl. quinua til 2 dl. vand. Bring quinua i kog og skru ned for varmen. Efter ca. 15 minutter er quinuaen vokset til dobbelt størrelse og kan herefter bruges.

Amarant minder meget om quinua og dyrkes også i Bolivia. Det skal koge på samme måde som quinua. Amarant er mere gul i frøene og de er meget mindre end quinua.

Quinua/Amarant kan også bruges som couscous eller bulgur i salater og andet godt. Det er et lækkert glutenfrit alternativ.

 

Kylling på bund af Quinua

2 personer

3 dl. quinua – enten hvide, røde, sorte eller quinotto (blanding af alle 3) ELLER amarant – samme opskrift og samme mængde vand.
1 dåse tomat i tern
1 1/4 – 1 1/2 dåse vand (brug den tomme tomat dåse, så du får de sidste dråber tomat med)
4 stk. kyllingelår, -bryst eller svinekoteletter
Salt
Peber

2 tsk. timian
Andre urter – oregano, basilikum, kardemomme, nellike eller vaniljepulver (kun fantasien sætter grænser)

1 økologisk citron

1 dåse tomatpure

Tænd ovnen på 200 grader.
Skyl quinuafrøene i rigeligt vand. Hæld vandet fra og læg dem i et dybt ovnfast fad.
Åben dåsen med tomater og hæld indholdet over quinuaen. Dæk det med vandet. Krydr eventuelt quinua og tomatsovs med krydderurter og lidt salt. Bland det godt.
Placér kyllingestykkerne ovenpå quinua og tomater. Skær citronen i skiver. Sæt en teske tomatpure på hvert kyllingestykke og top med en citronskive.
Drys med salt, peber og andet godt og steg i midten af ovnen i omkring 30-45 min – alt afhængig af kyllingelårenes/svinekoteletternes størrelse.
Hvis quinuaen tørrer ud, hældes lidt vand ved (det burde ikke være nødvendigt).

Tag fadet ud ad ovnen, lad det stå lidt, så det ikke er så varmt og servér med rucolasalat.

Rucola er en let bitter haveplante, der med sin bitterhed er god for lever og galde. Lige så snart tungen registrerer den bitre smag, begynder maven at danne lidt mere mavesyre og der dannes galde, som hjælper på nedbrydning af fedtstoffer. Derfor kan rucola hjælpe på fordøjelsen, hvis man har tendens til oppustet mave eller har svært ved at nedbryde fedtstoffer. Der skal dog en del rucola til, men denne rustikke salat gør det nemt at spise en stor portion.


 


Rucolasalat med pinjekerner

2-3 håndfulde rucola – skyllet og grofthakket

½ dl. pinjekerner

1 dl. halvtørre tomater eller tomater i olie (kan udelades)

2 spsk. olivenolie

1 spsk. hvid balsamico

Salt

Bland alle ingredienser sammen i en stor salatskål. Hæld olie, hvid balsamico og salt udover. Rør det sammen og server.

Velbekomme!