Første gang, jeg lavede mine egne tortillas, var i 2002, da jeg boede på kollegieværelse i Roskilde. Opskriften havde jeg fra et Kvickly reklameblad, hvor en, for mig, ukendt kok havde skrevet opskriften ned sammen med en kold agurkesuppe. Kokken var Kille Enna, som i dag er en rimelig kendt kok i forbindelse med ordentlig mad og friske råvarer.
Da jeg havde lavet hendes opskrift – dengang med almindelig hvedemel, var der bare ingen vej tilbage! Disse bløde tortillas smyger sig om fyldet og har et lækkert bid.
Her kommer opskriften med speltmel i stedet for. Jeg har også prøvet at lave glutenfri tortillas og de blev også ret gode.
Bløde spelttortillas
8-10 stykker
200 g. groft speltmel (hvor de største dele sigtes fra)
350 g. sigtet speltmel
½ tsk. fint havsalt
3 spsk. kokosolie – må gerne være let blødt eller smeltet
1-1½ dl. vand
Bland speltmel, havsalt og fedtstof sammen i en skål. Dejen skal ligne rasp. Tilsæt vandet og ælt dejen godt igennem, så der opstår en smidig og elastisk dej. Dette kan godt tage 5-10 minutter.
Bløde majs tortillas – glutenfri
6-8 stykker
250 g fint majsmel
100 g rismel
2 spsk. kokosolie – må gerne være let blødt eller smeltet
½ tsk. salt
1 spsk. majsstivelse (kan udelades)
2-3 tsk. FiberHUSK
3-3½ dl vand eller mere
Bland majsmel, rismel, majsstivelse, havsalt og fedtstof sammen i en skål. Dejen skal ligne rasp. Tilsæt FiberHUSK og rør det sammen. Tilsæt vandet og ælt dejen godt igennem, så der opstår en smidig og elastisk dej. Dette kan godt tage 5-10 minutter.
Når der opstår let brændte blærer, kan tortillaen blive vendt. Læg en tallerken over de færdige tortillas, så de ikke bliver tørre.
Tips:
Både spelt- og majstortillas kan varmes op dagen efter og virker næsten som nybagte. Hvis majstortillas virker lidt tørre, kan man dryppe lidt vand på begge sider og derefter varme dem på panden.
I steder for majsmel kan der bruges: Quinuamel, hirsemel, boghvedemel, kikærtemel med flere. Muligvis skal der tilsættes 1 tsk. FiberHUSK mere.
Tortillafyld
Se denne opskrift med tacos/burritos
For kødversion steges 500 g. oksefars/kyllingefars i en gryde. Når vandet er fordampet tilsættes en pose økologisk Tacomix fra Santa Maria. Rør det sammen og sluk for blusset.
Server medærter, majs, økologisk taco tomatsauce, salat, tomater, agurker, guacamole og/eller lignende.
Velbekomme!
Hej! Meget fin blog du har dig, den kan jeg gøre stor nytte af 🙂
Tror du man kan lave de glutenfrie majs tortillas uden olie?
Hilsen Lærke
Kære Lærke
Tusind tak fordi du kan lide min blog. Det er jeg rigtig glad for.
Der skal en eller anden form for fedtstof i dejen, for at den bliver blød og lækker.
Må du bruge smør? Eller andefedt? Eller ghee (klaret smør)?
Er der en bestemt årsag til, at du ikke vil/må bruge olie/fedtstof?
Jeg kan ikke lige komme i tanke om et andet erstatningsmiddel i stedet for olie.
Ellers prøv dig frem med lidt mere vand, til dejen føles blød og nem at arbejde med.
Kærligst
Karina
Jeg elsker din blog. Du har de bedste glutenfri-opskrifter, man kan finde på nettet. Tak for du gerne vil dele det med os.
Hilsen, Ivana Kusic Søndergaard
Tusind tak Ivana. Hvor er det sødt af dig. Det glæder mig rigtig meget!
Hav en dejlig dag.
Kærligst
Karina
Super opskrift på GF tortillas uden æg.
Jeg ruller dem dog lidt større ud end de skal være og så skærer jeg dem pæne og helt runde med en pizzaskærer, så de ligner de normale ikke GF. Så bliver de heller ikke så tørre i kanten.
Mvh
Mattias
Hej Mattias
Det var en super god idé! Mange tak! Det skal jeg prøve en dag.
Det er så dejligt at få feedback og endda få gode råd igen.
Kærligst Karina
Majs tortiliaerne smager supergodt, men blev så sprøde/hårde, at de ikke kunne
rulles.
Har du et bud på, hvad der er gået galt?
Venlig hilsen
Line
Kære Line
Uha – det kan jeg ikke svare på, for det plejer at fungere fint. Måske skulle du prøve at gøre, som Mattias gør i ovenstående kommentar?
Prøv at tilsætte lidt mere vand eller blødt kokosolie næste gang, nogle gange kan majsmel suge mere væske. Hvilken majsmel brugte du?
Kærligst Karina