Når man står i en helsekostforretning, er der ofte kunder, der kan have problemer med candida eller en overvækst af uønskede organismer. Der er ikke altid noget hurtigt som en snacks eller lignende, man kan købe, når man er på kur. Derfor har jeg også her eksperimenteret med candidavenlige opskrifter. Når man er på kur, søger man indirekte altid efter et eller andet sødt, som kan dæmpe ens sukkertrang. Det er derfor vigtigt at lave lidt guf til sig selv, som man kan have med i tasken, eller som hurtigt kan trylles frem til eftermiddagskaffen, eller bare når sukkertrangen melder sig. Flere jeg kender, der har været på kur, ændrer smagsløg, så madvarer ikke behøver at være så søde. En kop the med lakridsrod kan dulme sukkertrangen. Nogle tyer til engelsk lakrids og andre igen til kokosnøddecreme. Derfor er min plan at lave en opskriftliste over de opskrifter, jeg har lavet og prøvet af samt hurtige måltider, der ikke kræver alverden.

I den medicinske verden er der ikke noget der hedder ”at have candida”, selvom candida albicans er en svamp, der normalt findes i det menneskelige tarmsystem. Hvis man i en lang periode har baseret sin mad på sukkerholdige fødevarer, kan det tænkes, at svampen vokser sig større på alt det lækre sukker, den får serveret. Det kan også være, at man har fået antibiotika/penicillin og derefter føler, ens immunsystem og krop reagerer dårligt. Symptomerne kan være: Oppustethed, eksem, sår i ansigtet og på kroppen, svamp i underlivet, blærebetændelse, fodsvamp, neglesvamp, tørre slimhinder og mund, træthed, irritation og løs mave. Går man til lægen med disse problemstillinger og nævner candida, vil han sandsynligvis sige, at det er lidt for alternativt og sende en hjem med en recept med symptombehandling. Går man derimod til lægen og siger, at man har en dysbiose, så får piben en anden lyd. En dysbiose er en overvægt af skadelige mikroorganismer, svampe og sygdomsfremkaldende bakterier. Altså en blanding af flere forskellige ting, som lægen bedre kan forholde sig til.

Hos lægen får man svampedræbende eller viradræbende midler, som godt nok holder dysbiosen nede i en periode, men derefter gør bakterierne resistente. En metode til at komme dysbiosen til livs på er at undgå det bakterierne eller svampene lever af; nemlig sukker og sukkerholdige fødevarer: Mælk, hvede, frugter, enkelte grøntsager med mere. I mælkeprodukter er det mælkesukkeret laktose, og i frugten er det fruktose (frugtsukkeret).

Er man i gang med en candidakur, svampekur eller parasitkur skal man være meget påpasselig og holde sig fra alt, der kan have betydning. Det gælder også gærprodukter, champignoner/svampe, fermenterede fødevarer og nødder, der ikke bliver overhældt med kogende vand først. I den første periode af kuren er der mange, der får det skidt, fordi kroppen begynder at løsne op og rense ud. Svampe, parasitter eller vira er udspekulerede organismer. Især svampe kan udskille et toksin, når man begynder at bekæmpe dem. Toksiner er skadelige giftstoffer, der bevæger sig ind i blodbanen og kvitterer med hovedpine og irritation, eventuelt får man bumser eller sår. De symptomer, man havde inden kuren begyndte, kan blive værre. Det er helt normale reaktioner fra kroppen og dysbiosen, så det handler om at være standhaftig og vide, at alt er i orden.

Dette er mine erfaringer ved candida: Hvis du har mulighed for det, så gå på en fastekur. Her renser man ud i mavetarmsystemet, leveren og nyrerne. Affaldsstoffer og uindbudte gæster bliver løsnet. Derefter laves en rotationsplan, som går ud på at slå candidaen ned med forskellige præparater. De første par uger er det måske hvidløgskapsler, de næste par uger er det oreganoolie, og de næste igen er det grapefrugtkerneekstrakt. Roter rundt med præparaterne. Drik rigeligt med vand og Tecoma te/IP Roxo te/ Pau D’aco te (samme slags te). Til natten bruges bredspektret probiotika (mælkesyrebakterier). Hold igen på det som skrevet ovenfor: Sukker, sukkerholdige produkter, mælkeprodukter, hvede, frugter, tørrede frugter, gærprodukter, fermenterede madvarer og nødder, der ikke er overhældt med kogende vand. Det allerbedste ville være at forhøre sig hos en biopat eller en urteterapeut først. Der er mange produkter at vælge imellem, og det kan være lidt svært at starte ud i det blå.

Det er vigtigt at lytte til kroppens signaler og holde sig i ro. Lad være med at tænke, at kroppen er dum eller få et forkert forhold til den krop, man nu en gang bærer rundt på. Det er bedre at leve sammen med kroppen end imod den. Bliver kroppen stresset, eller hvis alle ressourcer er brugt op, reagerer immunsystemet ikke så hurtigt, som det burde, og fremmedlegemer kan hurtigt få overtaget.

Ja! Det er hårdt at være på kur. Det er hårdt at undgå en stor del fødevarer, som man før forbandt med noget godt. Det er altid hårdt at være på en diæt, for man får hurtigt følelsen af, at man ikke gør det godt nok, eller slår sig oven i hovedet, fordi man spiste den kage forleden dag. Tag det roligt. Slap af, drik et glas vand eller en kop te med lakridsrod i. Falder du i en gang i mellem er det også helt ok, men slap af i det og sig til dig selv, at det er ok ikke at være perfekt.

Læs mere her:

Fri for Candida og Dysbioser af Karina Villumsen

En dysbiose er en overvægt af skadelige mikroorganismer, svampe og sygdomsfremkaldende bakterier, hvor svampe, bakterier eller parasitter har svært ved at indgå i det harmoniske fællesskab, der findes i kroppen. Det kan ødelægge tarmfloraen og forårsage inflammation, øget tarmgennemtrængelighed og medvirke til udviklingen at fødevareallergier, fødevareintolerancer og sensitivitet over for fødevarer.
Bogen giver en god indsigt i, hvordan du kan bringe kroppen i balance, på et sprog, som er let at forstå med mange gode forklaringer og lækre opskrifter.

Bogen Candida af Pia Birk

Candida albicans (svampeinfektion) symptomer og behandling samt opskrifter. Af Frede Damgaard (2001)